Demokraternas falska löften när obetalda sjukhusräkningar leder till fängelse

CBS News (2020-02-09) rapporterar att amerikanska medborgare fängslas på grund av obetalda sjukhusräkningar. Bland annat nämns ett fall där pappan till en 5-åring som diagnostiserats med leukemi fängslats för att han inte kunde betala sjukhusräkningen för sin sons cancerbehandling.

Under Demokraternas primärval, som inleddes förra veckan, har frågan om sjukvård varit het. Alla kandidater tycks vara överens om att sjukvården i USA måste bli billigare och allra längst i sina löften går Vermont-senatorn Bernie Sanders som lovar gratis sjukvård som ska bekostas genom företagsskatter. Sanders har lyckats mobilisera stora skaror, framförallt ungdomar, som drömmer om ett annat, mer jämlikt och solidariskt USA som också ska genomföra stora åtgärder för att hantera klimatproblemet. Sanders, och varje annan opportunistisk politiker över världen, försöker övertyga arbetarklassen om att en annan, mer mänsklig kapitalism är möjlig.

Problemet är att den knivskarpa imperialistiska konkurrens som råder i världen inte lämnar minsta utrymme för minskning av monopolkapitalisternas vinster i förhållande till andra länders monopolkapitalister. Det är helt otänkbart att USA eller vilket annat land i världen som helst, ska gå i annan riktning än att öka exploateringen av arbetarklassen för att säkra överlevnaden för respektive lands kapitalism. Detta är ett obestridligt faktum som inte påverkas av om Sanders, Buttigieg eller Trump blir vald som USA:s nästa president. 

Det enda sättet att kunna uppfylla människors behov i det moderna samhället, är att ersätta det ruttnande samhällssystemet med ett annat, där folket själva planerar och styr över sina egna liv. Bernie Sanders kampanj är tyvärr inget annat än ännu ett försök att låsa fast arbetarklassen inom det rådande systemet.

Aris Patris

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.