Specialgranskning av städ- och transportsektorn

Kommunalarbetaren rapporterar att Skatteverket i år specialgranskar städbranschen. Här handlar det om städning i offentliga lokaler och företagslokaler, något som ofta sker nattetid när det är lättare att fuska med anställningsvillkoren.

Tio procent av allt städarbete sker svart, menar Skatteverket och generaldirektören Katrin Westling Palm säger helt riktigt att svartarbete och illegal arbetskraft leder till att människor exploateras och utnyttjas av skrupelfria arbetsköpare. Den andra branschen som ska specialgranskas är godstransportföretagen, där samma typ av problem förekommer. Särskilt oklara anställningsförhållanden råder bland chaufförer som kör lätta lastbilar.

Nu är det ju svårt att tro att granskningen sker av omtanke om arbetarklassen – om till exempel papperslösa arbetare avslöjas lär de ju inte få uppehållstillstånd och jobb genom Skatteverkets försorg, snarare förpassas de väl ut ur landet till krig och misär.

Arbetsförhållanden, lön och i slutänden rätten att arbeta vitt och säkert är något som varken Skatteverket eller andra statliga organ kan eller vill garantera – därför behövs det ett helt annat samhälle där ingen är papperslös, illegal eller helt enkelt bara fattig och utan jobb.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.