Kris för humlorna – en inte oviktig fråga!

Gillar du humlor? Då kan det vara på tiden att du spanar in dem mer aktivt under kommande sommarmånader, eftersom sannolikheten att få syn på en humla under en promenad i Europa eller Nordamerika har minskat med 30 procent sedan 1970.

Forskaren Peter Soraye, som nyligen publicerat en vetenskaplig studie i tidskriften Science om detta, säger: ”Om minskningen fortsätter i samma takt kan flera arter vara borta för evigt inom några decennier.”

Att humlorna minskat de senaste 50 åren beror på vad forskarna kallar ett accelererande klimatkaos. Humlorna dör för att de inte tål den ökande värmen som kommer sig av växthuseffekten, och på vissa ställen är de helt försvunna. Tidigare har monokulturer och bekämpningsmedel inom jordbruket utplånat humlesamhällen, men nu har alltså en ytterligare faktor lagts till – och det är en faktor som drabbar överallt.

Att humlorna står inför en massutrotning kanske känns oviktigt i den allt allvarligare klimatkrisen, men det är ingen betydelselös fråga. De lurviga insekterna är livsviktiga pollinerare, och utan dem påverkas tillgången på mat både för människor och andra djur. Med tanke på att också bin har svårigheter att överleva kan vi till slut hamna i en riktigt svår situation – många frukter, bär och grönsaker kan bli sällsynta lyxvaror i en värld där miljoner svälter.

Varje nyhet av det här slaget är ett ytterligare bevis för att vi måste ta krafttag mot klimatförändringarna, som ytterst är ett resultat av kapitalismens ödeläggelse av miljön.

Läs mer: Den globala upphettningen riskerar utrota humlorna (Supermiljöbloggen) »

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.