Kirk Douglas avliden

För några dagar sedan avled skådespelaren Kirk Douglas vid en ålder av 103 år. Hans bidrag till filmhistorien handlar inte bara om hans skådespeleri eller hans regisserande, utan också om hans tydliga politiska ställningstaganden.

Efter andra världskriget inleddes en jakt på kommunister i USA, vilket bland annat ledde till att alla som misstänktes vara kommunister, ha sympatier med kommunistiska frontorganisationer eller ens ha kommunistiska vänner svartlistades i Hollywood. Denna svartlistning fanns kvar till 60-talet, då den slutligen bröts, inte minst på grund av Douglas insats.

I sitt samarbete med regissören Stanley Kubrick producerade Douglas bland annat anti-krigsfilmen Ärans väg och den klassiska Spartacus. Båda filmerna var tydliga politiska ställningstaganden i sig själva, samtidigt som Spartacus också var den första filmen som öppet lät den svartlistade Dalton Trumbo, som var medlem i USAs Kommunistiska Parti, delta i produktionen. Det bidrog till att bryta svartlistningen och var därför, enligt Douglas själv, den film han var mest stolt över att ha gjort.

Douglas bidrag till filmhistorien går bortom det rent kulturella och berör också det politiska i en tid då öppna politiska ställningstaganden betydde just svartlistning. Från Riktpunkts redaktion kan vi inte nog rekommendera hans klassiska filmer!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.