Brexit: kapitalismen fortsätter som vanligt

Storbritannien lämnade EU sista januari 2020. Brexit-följarna förklarar sig som vinnare och firar vad de kallar för ”självständighetsdagen”.

Boris Johnson tillkännagav med anledning av Brexit att ”Vi öppnar ett nytt kapitel i Storbritanniens historia, vänder sidan och går vidare för att förena nationen och öka möjligheterna för alla”. Men vad menas med löftena om ”möjligheter för alla”?

  • I Storbritannien (antingen inom eller utanför EU) kommer 1/5 av befolkningen, ca 14 miljoner, att fortsätta leva under fattigdomsgränsen.
  • I Storbritannien (antingen inom eller utanför EU) kommer 1,5 miljoner människor att fortsätta leva i ett tillstånd av total fattigdom, vilket betyder att de inte ens kan köpa mat för dagen.
  • I Storbritannien (antingen inom eller utanför EU) år 2022 beräknas barnfattigdomen överstiga 40%. År 2020 kommer nästan 5 miljoner barn att leva i fattigdom.
  • I Storbritannien hade bostadslöshet (antingen inom EU eller utanför EU) fördubblats 2019 jämfört med 2011 och drabbar 300 000 människor.
  • I Storbritannien (antingen inom eller utanför EU) kommer landets fem rikaste familjer att fortsätta äga mer rikedom än 13,2 miljoner medborgarna.
  • De 5 familjerna, 8 personer totalt, har tillgångar på 39,4 miljarder pund och kommer naturligtvis att fortsätta att samla in förmögenheter.
  • Antalet miljardärer i Storbritannien har nästan fördubblats och nådde 54 personer år 2019, från 29 personer år 2010. Under samma period har miljardärernas tillgångar mer än fördubblats och ökade från 58,1 miljarder pund 2010 till 123 miljarder pund 2019.

Siffrorna är avslöjande. Storbritanniens skilsmässa med EU åtföljs inte av någon förändring av någon annan politik som leder till en demokrati för folket. Brexit är ett val som en del av det brittiska kapitalet har gjort. Det kom efter tuffa förhandlingar och kompromisser mellan olika delar av de brittiska kapitalisterna och affärsgrupperna i EU-länderna, genom sina politiska representanter.

Hela denna ”kohandel” med inriktning på att säkra och öka monopolets vinster handlade inte om att tillgodose det arbetande folkets intressen i Storbritannien. Nationalismen och löftena om en bättre framtid mot bakgrund av den fattigdomen som plågar landet har skapat falska förväntningar hos en stor del av folket.

Bakom pratet om den ”stora nationen” som för fram idén om ”försoning” mellan kapitalister och arbetare försöker kapitalets tjänare dölja att arbetarna kommer att fortsätta betala priset, antingen Storbritannien befinner sig i eller utanför EU. Brexit-positiva politiska krafter försöker dölja att utvecklingen inte handlar om att skydda arbetarnas rättigheter och intressen, utan om att krossa dessa rättigheter ännu mer.

Det kapitalistiska produktionssättet och utsugningen i Storbritannien kommer att fortsätta efter Brexit-eran. Klyftan mellan rika och fattiga kommer att fortsätta att utvidgas, både i Storbritannien och internationellt. Den grundläggande konflikten mellan arbete och kapital kommer samtidigt att fortsätta definiera arbetarklassens hårda villkor och skapa nya miljardärer.

Kapitalisternas frontalattack med målet att öka sina vinster kommer att fortsätta även efter Brexit-eran. Det kapitalistiska produktionssättet – sominte påverkades på något sätt av Brexit – kräver effektiv utsugning av arbetskraften medan arbetarklassens arbete fortsätter fortfarande är den vara som behövs för att maximera kapitalets vinster.

Därför är det viktigt att läsa SKP:s uttalande om EU och Brexit, som man i sin helhet hittar på https://skp.se/2020/02/02/om-eu-och-brexit/.

Där kan man bland annat läsa:

”…Därför är det helt avgörande att kommunisterna inte låter sig utnyttjas som språkrör för en kapitalistfraktion framför en annan. Därför är det av helt avgörande betydelse att vi presenterar det enda rimliga alternativet till hela kapitalismen och dess verktyg EU, och alla andra imperialistiska sammanslutningar, beroende på vad som för tillfället är gynnsammast för monopolföretagen.

Mot alla inom-kapitalistiska lösningar ställer vi de socialistiska: utträde med folkmakt; utträde med socialism”

Anton Makarenko

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.