En klassmedveten tidning!

Läs RiktpunKt - En kommunistisk månadstidnings som ger dig värdefull kunskap

Tjänster försvinner – inte nedskärningar, utan anpassningar

Illustrationsbild. Mälarhöjdens skola, Stockholm. Foto: Bengt Oberger (CC BY-SA 3.0)

I det senaste numret av Skolvärlden, som ges ut av Lärarnas Riksförbund, rapporterar man om Karl Johansskolan i Göteborg, där uppemot femton tjänster ska försvinna eftersom skolan måste spara fyra miljoner kronor.

Nedskärningarna, som kommer sig av att man inte lyckades hålla budgeten föregående år och därmed, helt enligt kommunens regler, måste ta med sig underskottet in i nästa år, drabbar inte bara lärarna, utan också administrativa tjänster, som facken menar kommer öka arbetsbördan på de kvarvarande anställda, vilket därmed också ökar risken för sjukskrivningar. Både lärare och elever har protesterat, bland annat genom att ordna en elevstrejk.

Från kommunens håll menar man dock inte att detta är nedskärningar, utan man kallar det anpassningar efter det faktum att man inte lyckats hålla budgeten föregående år. Kärt barn har många namn och vare sig kommunen försöker linda in angreppen på personal, elever och föräldrar eller inte, så kommer det att drabba dessa grupper negativt. Allra mest negativt drabbar det naturligtvis de med sämst förutsättningar och störst behov av stöd från skolan.

Under året kommer åtta av tio svenska kommuner att genomföra nedskärningar eftersom budgeten inte går ihop. Kommunernas lösningar är omfattande sparkrav och nedskärningar i välfärden, främst skolan och omsorgen, vilket visar att kapitalismen inte är kapabel att upprätthålla en nödvändig nivå av välfärd för folket.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.