Coronaviruset – vi sitter INTE i samma båt, några sitter i privata lyxyachter

Under viruspandemins inledningsskede försöker politiker (Morgan Johansson, Daniel Suhonen, Donald Trump) och ledarsidor (UNT, NA) övertyga oss om att vi alla sitter i samma båt.

Absurditeten i påståendet är såklart överväldigande. De företag som nu gråter krokodiltårar för att få igenom subventioner och flexiblare arbetskraft på arbetarnas bekostnad har aldrig någonsin förväntats ”dela med sig” av sina ofattbara vinster under högkonjunkturerna.

Samtidigt rapporteras om att överklassens skolor, till exempel Viktor Rydbergs i Stockholm, stänger medan de kommunala skolorna hålls öppna (Expressen 20-03-15). Detta har möjliggjorts av Skolverkets beslut att låta skolornas huvudmän avgöra om skolan ska hållas öppen eller inte i samråd med myndigheter. Denna åtgärd påstods vara till för att man ska kunna reagera olika i olika delar av landet beroende på smittspridningens utveckling. Man kan fråga sig hur myndigheterna i det här fallet kommit fram till olika bedömning vad gäller skolor inom samma geografiska område.

Det är givetvis så att om arbetarnas barn stannar hemma från skolan kommer kapitalisternas vinster minska i och med att produktionen påverkas när föräldrarna i högre utsträckning tvingas vara hemma. Produktionen påverkas å andra sidan inte nämnvärt när överklassens barn stannar hemma, eftersom deras föräldrar inte utför något produktivt arbete. Såväl de rikas hälsa som deras vinster skyddas alltså medan arbetarnas familjer får klara sig bäst de kan.

Brittiska Sky News och The Guardian (20-03-11) lyfter det hela till en ny nivå i sin rapportering. Samtidigt som myndigheterna begränsar testandet av virus till riskgrupper, kan de som har råd köpa dyra coronavirustester via privata aktörer utomlands. De betalar också stora summor för att få vitaminer och mineraler intravenöst i hopp om att deras immunförsvar ska bli extra motståndskraftiga.

Vi vet att flygresor som ställs in hindrar de mindre bemedlade att ta sig hem till sina nära och kära, men det hindrar knappast dem som har råd att kringgå de regleringar som satts upp för att begränsa de många. Flera aktörer vittnar om en markant ökning i uthyrningen av privata jetplan. Dit reguljära flyg fortfarande går, kan de rika köpa extra plats i lyxsviter för att slippa risken att sitta nära någon smittad. Det går också att betala för att få en egen separat incheckning och säkerhetskontroll vid flygplatserna. Många rika flyger också bort istället för att flyga hem; de tar sig ifrån sina drabbade länder till isolerade semesterbostäder, i vissa fall till och med till speciellt anpassade bunkrar(!). Även marknaden för privata lyxyachter har fått ett uppsving…

Vi sitter alltså inte i samma båt – en del sitter i privata lyxyachter.

Aris Patris

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.