Filmen ’Mr Jones’ och anti-kommunistisk historieskrivning

KULTUR. I Kulturnytt i Sveriges Radio P1 den 27 mars berättar Fredrik Wadström om den polska spelfilmen Mr Jones, som samma dag hade premiär på svenska biografer. Filmen handlar om den brittiska rysktalande diplomaten Gareth Jones, som sadlar om för att bli journalist och reser till Sovjetunionen, där han bevittnar svälten i Ukraina 1933.

Fredrik Wadströms beskrivning av den katastrofala massvälten som skildras i, enligt honom, ”den verklighetsbaserade berättelsen” Mr Jones, är att svälten var planerad och att den var en ”följd av tvångskollektiviseringen av jordbruket och Sovjetstatens konfiskering av säd.”

Att man hör en hårt vinklad, anti-kommunistisk historiebeskrivning i Sveriges Radio är tyvärr inte förvånande, men det är ändå intressant att Wadström väljer att presentera just tvångskollektivisering och konfiskering av säd som de enda anledningarna till svälten. Dessutom kallar han också svälten för ”Holodomor”, ett ord som används av de som vill beskriva svälten som en medveten handling av Stalin och den Sovjetiska staten, med ett folkmord på ukrainare som mål.

Detta framför Fredrik Wadström helt okritiskt och utan försök att delge att det han beskriver är högst kontroversiellt. Det råder ingen konsensus bland forskare om att svältkatastrofen i Ukraina var planerad, eller att, som en följd av detta, målet med den var folkmord på ukrainare. Däremot finns det en del forskning som påpekar att svälten inte var planerad och att väder, framförallt torka, var huvudorsaken. Till och med Robert Conquest, som jobbade på en anti-kommunistisk propagandaavdelning på det brittiska utrikesdepartementet innan han blev historiker, backade på 2000-talet från sin tidigare position, där han hade haft åsikten att den ukrainska svältkatastrofen var ett medvetet försök till folkmord.

Fredrik Wadström har gått ut i Sveriges Radio med en anti-kommunistisk historiebeskrivning som inte ens kalla krigets mest ökända anti-kommunistiska historiker kunde stå för efter att de gamla sovjetarkiven hade öppnats upp och forskningen avancerat. Detta är tyvärr vad vi kan förvänta oss i tider av kapitalistisk kris som den vi står inför nu. Nu blottas kapitalismens brutala natur och arbetarklassen kan se på hur de borgerliga staterna springer kapplöpning om vilken av dem kan dela ut mest pengar till krisande monopolkapitalister. Samtidigt svartmålas kommunismen som aldrig förr, för att den utsugna arbetarklassen inte får ha en aning om att en annan värld är möjlig.

Läs mer: Kris i Ukraina 1932-1933 (SKP.se) »

Läs mer: “Sanningen kan bara komma fram genom hörsägen” (SKP.se) »

Karl Gunnarsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.