Givande möte om kvinnodagen i Uppsala

Under lördagen arrangerade SKP Uppsala ett öppet möte med anledning av Internationella kvinnodagen. Temat för dagen var hedersförtryck och den roll diskussionen om hedersförtryck fyller för att skymma andra aspekter av kvinnans underordning.

I en lokal lånad av Palestinska Folkets Förening kunde partiavdelningen inleda med en presentation av partiets politik, vilket ledde till lite intressanta och uppvärmande diskussioner om allt från reformism och fascism till synen på flyktingfrågan. Därefter inledde Marina Weilguni sin presentation och med hjälp av siffror och statistik visade hon en mycket mer heltäckande bild av kvinnans underordning än som vanligen kommer fram.

Betyder det att hedersvåldet inte är ett problem för de som drabbas av det? Nej, inte alls. Samtidigt får man inte vara blind för det faktum att hedersvåldet ofta får en så framskjuten plats i samhällsdebatten att fenomenet nästan blir synonymt med kvinnoförtryck, vilket får som konsekvens att andra aspekter hamnar i skymundan, såsom kvinnors arbetssituation, bostadssituation eller objektifiering.

Allt som allt kan partiets avdelning i Uppsala inrapportera en givande dag!

SKP Uppsala

En tanke på “Givande möte om kvinnodagen i Uppsala

  1. Det finns inget som heter hedersförtryck. Endast våld av närstående. Om vi delar upp samma våld som begås av invandrare och kallar det för hedersförtryck och det som svenskar begår för våld av närstående så hamnar vi helt snett.
    Hedersförtryck är våld av närstående – och inget annat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.