Coronakrisen och bostadsmarknaden

Den kris i samhället som vi nu alla upplever i samband med corona-pandemin ger ett tvärsnitt av det svenska klassamhället. Vi ser dagligen och stundligen sambandet mellan trångboddhet och smittspridning. De som drabbas värst är de som bor trångt och ofta har de sämst betalda arbetena. Denna situation är inget annat än ett aktivt resultat av den politik som förs av regeringen och är godkänd av de partier som kallar sig opposition.

Huvudproblemet är att regering och opposition har abdikerat från sin roll som styrande, inte minst när det gäller bostadspolitiken. Man har helt överlämnat bostadspolitiken till Sveriges fyra ledande storbanker. Det är dessa storbanker som dels finansierar allt bostadsbyggande och de bestämmer även hur många bostäder som skall byggas. Att det i nästan samtliga svenska kommuner råder bostadsbrist beror på att det ligger i bankernas eget intresse att upprätthålla en bostadsbrist för att på så sätt kunna bibehålla hög avkastning för att därmed ytterligare kunna berika sina aktieägare. Karl Marx lärde mänskligheten för 150 år sedan att under kapitalismen förvandlas allt till varor som skall köpas och säljas. Det gäller också bostäder.

Vi från Sveriges Kommunistiska Parti menar att en annan politik är möjlig. Vi föreslår därför att, under förutsättning att arbetarmakten bestämmer, ska bostadspolitiken planeras centralt. Den centrala planeringen ska ansvara för att planera, bygga och förvalta projekt i enlighet med den arbetande befolkningens problem och behov i alla geografiska områden.

Byggnader och institutioner som behövs är exempelvis bostäder, skolor, förskolor, bibliotek, samlingslokaler, vårdcentraler men även skydd mot översvämningar, bränder, samt extrema väderhändelser.

Arbetarmakten måste kunna genomföra statliga exploateringar för att utveckla grönytor i tätbefolkade områden samt för att skydda åar, älvar, sjöar samt havet från industriella och andra föroreningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.