Hopplöshet – ”det nya normala”?

Corona-pandemin har trängt ut rapporter om det vanliga, alltid närvarande förtrycket, den fattigdom och det utanförskap som stora samhällsgrupper lever under i Europa.

Exempelvis rapporteras det från Argenteuil, en förort till Paris, om sammanstötningar mellan ungdom och polis enligt tidningen Le Parisien. Argenteuil tillhör de för tillfället nedstängda förorter där det råder hög arbetslöshet och utbredd fattigdom, och där det ofta talas om polisbrutalitet. På filmklipp som lagts ut på sociala medier kan man se fransk kravallpolis som går in i ett bostadsområde med tårgas efter att ungdomar tänt eld på soptunnor. I samband med detta skedde en motorcykelolycka där en 18-åring omkom, vilket trappade upp konflikterna.

Det här är en händelse som knappt föranleder lyfta ögonbryn när man läser om den och inget som leder till diskussion i TV-soffor längre. Ändå lever ungdomar i förorterna i både Paris och Stockholm i en ökande hopplöshet när arbetslösheten stiger, egen bostad är en orealistisk dröm och ett meningsfullt vuxenliv känns allt längre bort. Vi får inte glömma att pandemin används för att göra kapitalismens elände till ”det nya normala” och sluta ifrågasätta grundläggande orättvisor!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.