SKP Härjedalen: Socialismen är svaret på dagens problem

Den här artikeln är ursprungligen publicerad i Tidningen Härjedalen, TH, den 1 maj 2020.

Det faktum att arbetarrörelsen i Härjedalen en gång varit stark och militant kan i nådens år 2020 förefalla som obegripligt.

År 2020 har stora delar av arbetarrörelsen förfallit till att bli en del av  förvaret av klasskillnader och kapitalism. Så har det inte alltid varit. Vi tänker närmast på år 1918 och hungerkravallerna i Sveg där militanta och svältande arbetare stormade grosshandlarens överfyllda lager av livsmedel. En händelse som även blivit film och visats av SVT med rubriken ”Revolutionen i Sveg”

Vi tänker även på nazismens ödeläggelse av världen. I Lövnäsvallen upprättades ett fångläger för kommunister. Fångarna var starkt förbjudna att läsa tidningar samt att lyssna på radions nyhetssändningar.

Byborna i Lövnäsvallen visade sin solidaritet med fångarna genom att vid varje nyhetssändning på radion öppnade de sina fönster på vid gavel och skruvade upp volymen på sina radioapparater, allt för att fångarna skulle kunna ta del av nyhetssändningarna. Vidare visade byborna sin solidaritet genom att när fångarna skulle hämta mjölk så lade byborna alltid tidningar under locket på mjölk krukorna. 

Vi tänker även på  de husmödrar i Härjedalen som alltid såg till att det i fäbodvallarna som låg nära gränsen mot Norge alltid skulle finnas tillgång till ved och mat. Detta gjorde man i solidaritet med de Norska motståndsmän som tvingades gå över gränsen till Sverige skulle ha möjlighet att överleva.

Priset för denna häpnadsväckande solidaritet var att de egna familjerna fick svälta lite mer men man insåg att nazismen var ett hot mot hela mänskligheten. Samtidigt som detta skedde var flera högre tjänstemän i samhället hängivna nazister. 

Vi tänker även på Joe Hills syster Ester Dahl som fick arbete som telefonist i Tännäs och bosatte sig i Högvålen. Hon var under hela sin livstid trogen arbetarrörelsens revolutionär del. Ester Dahl tillbringar nu sin sista vila på kyrkogården i Högvålen.

Sedan dess har mycket vatten runnit under de broar som Ljusnan passerar. Vi kan därför bara konstatera att det i nådens år 2020 är hög tid för arbetarrörelsen att vakna upp ur sin Törnrosasömn.

Vi, medlemmar i Sveriges Kommunistiska Parti i Härjedalen är beredda att ta vårt ansvar för pånyttfödelse av den militanta arbetarrörelsen i Härjedalen. Något som efter varje möte med kommunfullmäktige där nedskärningar på det sociala livets alla områden alltid står överst på dagordningen.

Härjedalen är en kommun som inom sina gränser har enorma och ofattbara rikedomar. Här finns högkvalitativ skog i mängder, Ljusnan ger dagligen och alltid ifrån sig mängder av livsnödvändig energi. En i övrigt storslagen natur med fjäll och enorma naturvidder. 

Trots dessa rikedomar får vi som bor inom kommunens gränser hela tiden lära oss att kommunen är utfattig och måste spara på allt. Socialdemokrater och de övriga partierna som styr kommunen vägrar envist att erkänna att huvudproblemet för kommunen är att dess enorma rikedomar inte hamnar i kommunens kassa utan hamnar i kapitalisternas privata fickor och kassavalv.

Vi kommunister är beredda att ta kampen. En annan värld och verklighet är möjlig. En värld präglad av solidaritet och medkänsla. En värld där det är förbjudet för en människa att utnyttja en annan för egen vinnings del.

Socialismen är svaret på dagens problem. Kom med i kampen.

Leve arbetarrörelsens egen dag. Leve första maj.

Lars Lundberg, Sveriges Kommunistiska Parti i Härjedalen

En tanke på “SKP Härjedalen: Socialismen är svaret på dagens problem

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.