Gyllene Gryning en kriminell organisation – tack vare folket

UTRIKES Det nazistiska partiet Gyllene Gryning i Grekland förklarades den sjunde oktober vara en kriminell organisation av en grekisk domstol. Partiets ledare och en rad medlemmar dömdes samtidigt för en rad olika brott.

Rättegången, som pågått i över fem år har nu äntligen fått ett slut. Nazisterna, som gjort sig skyldiga till attacker mot arbetare, fackföreningsfronten PAME och egyptiska migrantarbetare. Mest känt är dock mordet på den anti-fascistiska rapparen Pavlos Fyssas, som knivhöggs till döds i Aten.

Segern är dock inget bevis för att den kapitalistiska rättvisan är rättvis, utan ett bevis på att folket kan pressa fram sin vilja. För några månader sedan la åklagaren fram ett förslag på friande domar för alla inblandade, varpå folket och framför allt kommunisterna svarade med att mobilisera. Kulmen kom sjunde oktober med en enorm demonstration utanför parlamentet. Resultatet blev fällande domar.

Den sjunde oktober 2020: Mobilisering i Aten för fördömandet av nazisterna.

I ett tal på manifestationen sa Giorgos Perros, en av ledarna för PAME, följande:

Vi kommer inte att glömma de som på arbetsplatserna var kapitalisternas och redarnas hantlangare och vi är inte nöjda. Vi stärker kampen eftersom förhållandena som skapade Gyllene Gryning fortfarande existerar. Dessa kännetecknas av redarna och storkapitalisterna – samhällets parasiter.

Samma sak poängterade Dimitris Koutsoumbas, ordförande för Greklands Kommunistiska Parti (KKE) i ett uttalande.

Vi kan inte vara nöjda. Huvudsaken är att folket möter ondskan vid dess rötter, genom att omkullkasta systemet som ger upphov till den orm som är nazismen och fascismen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.