Byggnadsarbetarna har ett nytt avtal

FACKLIGT Landets byggnadsarbetare har nu fått ett nytt avtal, vilket innebär att varslet om strejk är återtaget.

Rent lönemässigt följer avtalet industriavtalet, trots att Byggnads har ett beslut på att industriavtalet och det så kallade ”Märket” inte skall binda byggnadsarbetarna till ett avtal som IF Metall skriver med sin motpart. Avtalet är 29 månader långt och gäller till och med den 30 april 2023, och det innebär en löneökning med 5,4 %. Med tanke på att avtalsperioden är så lång kan väl avtalets löneökning betraktas som ett nollbud. Detta är dock ingen katastrof för Byggnads medlemmar då man på varje arbetsplats förhandlar lönen lokalt minst var 12:e vecka. Det är därför som §3 i avtalet, Lönebestämmelser, är som ett rött skynke för arbetsköparna.

Vad som är riktigt bra med det nya avtalet är att de regionala skyddsombuden ges en utökad rätt att besöka arbetsplatser, oftast väldigt små arbetsplatser utan fungerande facklig verksamhet. Vidare så menar avtalet att huvudentreprenörsansvaret skall utvecklas. Det innebär att om exempelvis Skanska tar in en underentreprenör, så är Skanska ansvarig för att kollektivavtalet även skall gälla underentreprenören. Tanken är att avtalet skall garantera att ingen lönedumpning sker på byggen med utländsk arbetskraft. När avtalet trädde i kraft för 8 år sedan var vi många, inte minst vi kommunister, som såg avtalet som en mycket stor framgång. Dessvärre har avtalet visat sig vara en papperstiger då byggjättarna helt enkelt lyfter ut delar av byggprojektet och därmed skapar ett nytt objekt, t.ex. montering av fönster, som sedan exempelvis läggs ut på ett Bulgariskt företag där arbetarna kanske har en timlön på 25 kronor.

Det nya avtalet innebär också att pensionsavsättningen skall öka samt att en graviditetslön införs om arbetsuppgifterna kan skada fostret.

Lars Lundberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.