NY BROSCHYR: Spaniens Kommunistiska Partis strategi under inbördeskriget 1936-1939

HISTORIA Få andra konflikter under 1900-talet genererade en sån enorm solidaritetsrörelse över hela världen som det spanska inbördeskriget. Tiotusentals arbetare och kommunister från hela världen reste till Spanien för att hjälpa till att slå tillbaka fascismen i en kamp som redan från början var underminerad av inte bara de öppet fascistiska staterna, utan också de så kallade demokratiska staterna. Trots blockader och hot om fängelsestraff, svartlistning och repression kunde inte strömmen av frivilliga stoppas.

Konflikten har även en annan sida, som handlar om den förlorade revolutionen. Om hur kommunistpartiet, på toppen av sin makt, inte förmådde genomföra den revolution som hade varit nödvändig för att vinna kriget mot fascismen. Vilka faktorer låg bakom? Varför kunde inte kommunistpartiet fullfölja revolutionen?

Det spanska kommunistpartiet PCTE presenterar här en ny och dynamisk analys på över 60 sidor som ger en inblick i varför och hur den spanska revolutionen gick förlorad men också hur både den och kampen mot fascismen hade kunnat vinnas. Våra spanska kamraters analys är en studie av sin egen rörelses historia. På många sätt är det en banbrytande analys av det spanska inbördeskrigets historia som inte tar hänsyn till historian såsom den framställts, utan nyktert analyserar förloppet, med såväl framgångar som de misstag som kommunisterna begick. På så sätt är det en vägledning till handling och den säger oss en hel del om hur vi kan och bör organisera kampen idag.

Genom att presentera denna analys på svenska hoppas vi kunna ge ytterligare substans och dimensioner till diskussionen om kommunisternas strategi och taktik.

Broschyren är på 64 sidor och kostar 40 kr (+ 22 kr i porto). Beställ den genom Bokförlaget FRAM eller maila skp@skp.se.

Sveriges Kommunistiska Parti

En tanke på “NY BROSCHYR: Spaniens Kommunistiska Partis strategi under inbördeskriget 1936-1939

  1. Kan I sende bøger til Danmark. Kan ikke ændre region fra Sverig til Danmark i adressefelt

    Mvh
    Keld

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.