22 år sedan Björn Afzelius dog

KULTUR Björn Afzelius musik är lika aktuell som den dag den skrevs. Artisten och textförfattaren föddes 1947 i Småland och dog den 16 februari 1999 i Göteborg, han blev 52 år.

Björn började sin bana tillsammans med Hoola Bandoola Band, men senare blev det en solokarriär. Han var inte rädd för att ta ställning i politiska frågor och gav aldrig upp kampen mot vad han såg som orättvisor i samhället.

Björn hjälpte tredje världen. Han var engagerade i länder som Nicaragua och stödde palestiniernas kamp. 1986 gjorde Mikael Wiehe och Björn en lång turné där de spelade in en miljon kronor till den sandinistiska regeringen – en promille av vad president Reagan gav till Contras, har Mikael Wiehe berättat för Sydsvenskan.

Omkring 1990, när kontrarevolutionerna segrade i Sovjetunionen och i Östeuropa, blev Björn desillusionerad, liksom många andra, och gick delvis högerut och gav till exempel ut en roman där han tog avstånd från det kubanska samhällssystemet. Men under hela sin livstid förblev han en stor vän till det kubanska folket.

Trots allt lever hans låtar fortfarande och ger inspiration i den dagliga klasskampen.

“Elvis Presley fick mig att börja sjunga, The Beatles att spela gitarr, Bob Dylan att bry mig om lyriken i rockmusik och Mikael Wiehe att skriva egna sånger.”

― Björn Afzelius

Tre låtar:


Text: Fredrik Jönsson
Bild: Oy KinoScreen Illusion ltd

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.