Seko Tunnelbanan: De lägre ställda betalar alltid priset. Ska det vara så?

FACKLIGT Vi har via media fått veta att en del kommunala skolköksarbetare blivit avskedade för att de sista dagarna innan jullovet tagit med sig mat hem, bland annat ost, yoghurt och banan. Det här var mat som skulle blivit kastad ifall de inte tagit vara på dem. Skolledningen hade olagligt kamerabevakning på personalen.

På grund av denna händelse känner vi att vi behöver ta en diskussion om det här verkligen är det samhälle vi vill leva i? Är det verkligen proportionerligt att ge en medarbetare ett avsked för att hon har tagit med sig mat hem som annars skulle ha förverkats?

Under lång tid har sådana händelser lett till de som är princip, sämst ställda i samhället fått sparken för att man trotsar lagen som är helig privat egendom ska skyddas. I det här fallet menas självklart att den privata egendomen är de rikas egendom.

Lagarna har ändrats efter samhällsutvecklingen, till exempel förr i tiden var det tillåten att tukta barn och idag är det förbjudet. Är det rätt att i dagens samhälle att bestraffa arbetare som har slitit i åratal för lite yoghurt och banan som skulle i alla fall kastas i soporna? De arbetarna bestraffas inte en gång utan två gånger!

En gång arbetsrättsligt när de avskedas och konsekvenserna som finns efter det och dels en gång till via en polisanmäla och eventuellt straff enligt brottsbalken! Är det så som rättssamhället ska fungera? Parallellt med skolköksarbetarna skedde en likande händelse om några chefer som snor åt sig vaccin som de inte hade rätt till. Och i det fallet fick allmänheten till svar att – ”det var ju tråkigt att det blev så här.” Här blev det varken straff eller anmärkning för cheferna överhuvudtaget. Det visar ännu en gång till att lagarna är gjorda för dem som har makten!

Vi vill att en diskussion ska påbörja i samhället om detta är dubbelmoral? och om i så fall sådana handlingar ska ha så stora konsekvenser för de berörda? Och om lagen måste förändras?

Vi är också arbetare och känner stor solidaritet med våra arbetskamrater som är orättvis anklagade från cheferna för att vara tjuvar. Däremot deras uppmaningen om att mata våra barn med mat som länge sedan passerat datum leder till ett ryck på axlarna. De kvinnorna som tog de matresterna är inte tjuvar utan dem är hederliga arbetare.

Tyvärr går tjuvarna fria, i form av spekulanterna i vår gemensamma egendom. Tjuvarna är de som skatteplanerar eller skickar pengarna till skatteparadis utan några som helst konsekvenser. Självklart kan ingen avskeda dem eller döma dem för att vara tjuvar, eftersom det är de som sitter i den ekonomiska makten.

Klubbstyrelsen Seko Tunnelbanan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.