Ingen hyvling på Pågatågen!

FACKLIGT De uppsagda lokförarna på Arriva Pågatåg får behålla sina jobb och det blir inget av med hyvlingar, skriver tidningen Arbetet. Efter centrala förhandlingar med Seko meddelade Arriva att företaget väljer att dra tillbaka uppsägningarna.

Sju lokförare kan därmed andas ut för tillfället. Förhandlingsansvarige Ola Brunnström hyllar lokförarna som stått i främsta ledet i kampen för jobben – de har tunga månader bakom sig, säger han.

Bakgrunden är att 300 anställda i somras varslades om uppsägning på Pågatågen, men att företaget sedan valde att omvandla heltider till deltider istället för att säga upp personal. Det är detta som är den omtalade ”hyvlingen” av de anställda, där de skulle välja deltid eller uppsägning. Den som sa nej till deltid skulle sparkas. Men bara en anställd tackade ja till Arrivas ultimatum, och nu säger företaget alltså att ingen tjänst ska omregleras till deltid.

Ola Brunnström. Arkivbild

Hyvlingen och uppsägningarna är nu historia – tack vare att arbetarna kämpade mot försämringarna. De lokala förhandlingarna återstår dock, och kanske har arbetsköparna lärt sig en läxa, så att det finns fog för Ola Brunnströms förhoppningar om nya framgångar.

Läs mer:Stoppa hyvlingen med kraft »

Läs mer:Uppsagda och hyvlade lokförare får behålla jobben (Arbetet.se) »

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.