Rasismen dödade Göteborgsläkare

INRIKES Under de senaste dagarna har bland annat DN rapporterat om det uppmärksammade fallet då en ung läkare dog i sviterna av en olycka som ledde till hjärnblödning.

Då ambulans kallades till mannens hem dagen efter olyckan var han delvis medvetslös, vilket ambulanssjuksköterskan bedömde som simulering och ”kulturell svimning”. Därför fördes den skadade till en akutmottagning istället för till direkt bedömning och behandling, och fick vänta i 90 minuter. Sedan opererades han för en massiv hjärnblödning.

Hustrun som är undersköterska berättar om hur ambulanssjuksköterskan vägrade lyssna på henne och inte såg längre än till att läkaren och hans hustru var invandrare, klädda i traditionella kläder. Flytande svenska och läkarlegitimation var fullständigt ointressant. Nu är fallet uppe i rätten via diskrimineringsombudsmannen. Västra Götalandsregionen, som ansvarar för vården i Angered där detta ägde rum, har under tiden försvarat sjuksköterskans agerande: det var rasistiska yttranden i journalen menar man, och det tar man å det allvarsammaste avstånd ifrån, men själva bedömningen var det inget fel på, ja, i alla fall inte med utgångspunkt från vad sjuksköterskan kunde se på ort och ställe.

Alltså: det upprörande är orden i journalen, inte att en ung läkare och familjefar dog helt i onödan på grund av en föraktfull, rasistisk bedömning. Hade nu sjuksköterskan varit lite smartare och skrivit mer normala fraser i journalen hade detta kunnat segla helt under radarn.

I ett samhälle där arbetande människor serveras lögner om vem som bär skulden till alla de vardagsproblem som finns i deras liv är det naturligtvis inte underligt att det finns rasister. Men det är sällan makthavarnas likgiltighet för detta blir så öppen som här. Det visar att rasismen fyller en funktion och döljer de verkliga missförhållandena i det kapitalistiska samhället.

Vad vi behöver är inte bara nolltolerans av rasism – det är nolltolerans av kapitalismen!

Marina Weilguni

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.