150 år sedan Pariskommunen utropades

LITTERATUR Idag är det 150 år sedan Pariskommunen utropades. Den borgerliga regeringen i Frankrike beordrade sina trupper att avväpna det parisiska nationalgardet, som till övervägande del bestod av radikala arbetare. När soldaterna tog sig upp till Montmartre, där nationalgardets kanoner var utplacerade reagerade Paris arbetare med kraft och tiotusentals arbetare körde soldaterna ur staden. Kommunen var ett faktum och tio dagar senare hade val hållits till folkförsamlingen och världens första socialistiska revolution hade resulterat i världens första proletära diktatur.

Mycket har sedan dess skrivits om kommunen och den har spelat en stor roll i den revolutionära rörelsen. Först ut att analysera dess betydelse var Marx, som i boken Inbördeskriget i Frankrike, som fått den svenska titeln Pariskommunen, bland annat drog slutsatsen att arbetarna inte kan överta det färdiga statsmaskineriet, utan måste bygga en egen stat – ett verktyg för undertryckande kan inte användas för befrielse.

För att hedra minnet av Pariskommunen och uppmärksamma den viktiga händelse som det är ger Sveriges Kommunistiska Parti ut broschyren Marx om Pariskommunen. Den innehåller de centrala analyserna, men även några av Marx brev som är relevanta i sammanhanget. Dessutom har texten försetts med ett nytt förord och en genomarbetad notapparat som förklarar historiska personligheter, händelser och referenser för att på så sätt underlätta läsningen.

Beställ den från Bokförlaget Fram: https://skp.se/bokforlaget-fram/butik/pariskommunen/

Vive la Commune!

Sveriges Kommunistiska Parti

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.