Tre frågor till Runa Evensen

UTRIKES Runa Evensen är partiordförande för vårt systerparti i Norge – Norges Kommunistiska Parti. Partiet ställer upp i valet till stortinget i september och måste därför samla in tusentals underskrifter, mitt under rådande pandemi. Riktpunkt passade därför på att ställa tre frågor till henne!

Kan du kort förklara varför ni behöver samla in underskrifter, hur många ni behöver samla in och varför ni anstränger er för att ändå ställa upp?

Det är vallagens sjätte paragraf som bestämmer att små partier som är registrerade i partiregistret, som NKP är, behöver samla in underskrifter för att delta i valen. Som små gäller alla partier med färre än 500 röster i varje valdistrikt eller som har färre än 5 000 röster i hela landet vid det förra valet.

Fram till den 31 mars klockan 12:00 försöker vi därför att samla in sammanlagt 9 000 signaturer över hela landet. Vi försöker att ha listor i 18 av de 19 valdistrikten och än så länge är vi i mål i tre valdistrikt: Oslo, Nordland och Sør-Trøndelag.

Anledningarna till att vi ställer upp är många. Politiskt gör vi det för att bevara de garantier för arbetarna som överhuvudtaget är möjliga under kapitalismen; frihet att kämpa för sina omedelbara krav och intressen på legal väg och för att kämpa för sina slutmål.

Rent praktiskt kan det gälla partiets framtida existens. Att vara ett registrerat parti i Norge ger oss fördelar som att partiet automatiskt blir tillfrågat i parlamentariska utfrågningar och att ingen annan kan använda partinamnet. Dessutom får NKP inte delta i valkampanjen utan en godkänd kandidatur. Det innebär att vi inte får delta i diskussioner, att vi inte får utrymme i media och att vi inte får vårt valmaterial gratis utdelat i brevlådor.

Hur ser du på det faktum att ni tvingas samla in underskrifter för att kunna delta i valet under pandemin?

Vanligtvis har vi ett och ett halvt år på oss att samla in de fysiska underskrifterna men på grund av de skarpa restriktionerna tvingades man till slut tillåta även elektroniska underskrifter, vilket dock blev tillgängligt för fyra månader sedan.

På grund av pandemin har vi varit tvungna att förändra våra arbetsmetoder, vilket gör att vi måste lägga ner mycket tid på bland annat sociala medier och internet, vilket tar mycket längre tid och det är svårare att samla in signaturerna, eftersom folk inte är lika benägna att skriva under om de inte pratat med dig ansikte mot ansikte.

NKP ansökte tidigt om befrielse från att samla in underskrifter men vi fick avslag på ansökan. Vi skulle mycket hellre ha använt tiden och resurserna till dagsaktuell politik än att samla signaturer. Men NKP når ut till otroligt många människor vid insamlandet av underskrifter, vilket gör att partiet får både medlemmar och uppmärksamhet.

Det finns ett förslag till en ny vallag, kan du kort förklara vad den går ut på?

I förslaget slås fast att småpartier måste samla fler än 40 000 underskrifter i hela landet vid nästa stortingsval. Om inte NKP klarar av att ställa upp listor vid påföljande val stryks partiet från partiregistret och det skulle innebära ett hårt slag eftersom vem som helst då kan ta partinamnet.

Att hindra NKP att ställa upp i val enligt samma förutsättningar som alla andra registrerade och etablerade partier är en metod som borgarna använder för att undertrycka sina klassmotståndare.

En tanke på “Tre frågor till Runa Evensen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.