Norsk demokrati satt på undantag

UTRIKES I Norge pågår upptakten till de allmänna val som ska hållas den 13 september och precis som i Sverige finns det en rad hinder som de små partierna måste ta sig runt för att kunna ställa upp i valet, något som blir synnerligen svårt mitt under en pandemi.

För att kunna ställa upp i valet till stortinget måste varje parti som inte är stort nog för att automatiskt kvalificera sig för deltagande samla in underskrifter. 500 underskrifter krävs i varje fylke (motsvaras ungefär av ett svenskt län) och dessa måste obönhörligen samlas in, vilket innebär minst 10 500 underskrifter för att kunna ställa upp över hela landet.

Norges Kommunistiska Parti befinner sig därför just nu mitt i en kamp mot å ena sidan pandemin och å andra sidan mot den norska demokratin, som aktivt gynnar de större partierna, som i sin tur på olika sätt representerar kapitalismens intressen.

I ett förslag till en ny vallag vill man dessutom höja gränserna för deltagande. Med olika byråkratiska medel och formuleringar vill man istället höja ribban till 40 000 insamlade underskrifter. Demokratin ska handhas av kapitalets egna representanter och så många kritiska röster som möjligt ska stängas ute – så fungerar demokratin under kapitalismen.

Läs gärna Riktpunkts lilla intervju med Runa Evensen som förklarar situationen närmare!

Vi önskar våra norska kamrater all lycka och uppmanar alla som kan att stödja dem i deras arbete!

Andreas Sörensen

En tanke på “Norsk demokrati satt på undantag

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.