Norges kommunister valbara i fyra fylken

UTRIKES Valet till det norska parlamentet som äger rum i höst sker under svåra förhållanden för kommunisterna, som är tvingade att samla in underskrifter för att kunna delta. Det är nu klart att de lyckats samla in tillräckligt många röster för att kunna ställa upp i fyra av 19 fylken, vilket ungefär motsvarar svenska län.

För att kunna ställa upp i valen måste ett parti i varje fylke samla in 500 underskrifter. Syftet är officiellt att hålla undan små partier som inte fungerar, men ställer i verkligheten upp svåra hinder för demokratin. Runa Evensen, ordförande för Norges Kommunistiska Parti, är kritisk.

– Kommunisterna bor i 19 fylken och tvingas ofta att rösta på en annan samhällssyn än den som ligger närmast hjärtat eller så blir de hemmasittare och röstar inte på någon, säger hon.

Denna gång har den norska valmyndigheten varit extra hård och underkänt väldigt många underskrifter, eftersom de som signerat bott i fel fylke, inte har rösträtt eller så har de skrivit under för flera partier, vilket inte är tillåtet. Trots att partiet har samlat in upp till 800 underskrifter i många städer har de ändå inte kunnat bli godkända och valbara överallt.

Samtidigt slår den norska vallagen hårt mot små men etablerade partier.

– Sammanlagt har NKP samlat in över 5 000 signaturer som krävs för att ställa upp listor i alla 19 fylken för ett helt nytt parti. NKP är dock ett etablerat parti från 1923 och får därför bara ställa upp i fyra fylken, fortsätter Runa.

Hade man varit ett nybildat parti så hade de insamlade underskrifterna räckt för att man ska kunna ställa upp i alla fylken, men nu blir det dessvärre bara fyra.

Läs mer:

Norsk demokrati satt på undantag (Riktpunkt) »

Tre frågor till Runa Evensen (Riktpunkt) »

 

2 tankar på “Norges kommunister valbara i fyra fylken

  1. Norge har inget demokratisk val länger. Det Norska storinget har en tydlig strattegi att på olagligt sätt begränsa kommunisternas möjlighet att nå det parlamentariska rum.

    Har Norge ett reelt demokratisk stortings og kommunevalg?
    I så fall! Hvorfor søker da stortinget og den Norske stat å begrense andra partier og folks mulighet til å stemme utifra sin politiske overbevisning? Jeg tar opp problemstillingen i denne filmen utifra hva jeg selv mener om dette. Dere må gjerne dele filmen videre om så ønskes!
    Ketil Ervik.

    https://www.facebook.com/100054970652638/videos/279917770517243/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.