Profit och patent – kapitalets hantering av coronapandemin

UTRIKES Landet Tchad i Centralafrika är ett av de länder som ännu inte fått en enda dos coronavaccin. Andra länder som är i samma läge är Burkina Faso, Burundi, Eritrea och Tanzania. WHO varnar för att Afrika halkar efter resten av världen – något som i slutändan också kan drabba den rika delen av världen där vaccinet hamstras, eftersom nya och allvarliga varianter av viruset kan uppstå på platser där det inte finns vaccin.

Sophie Harman, professor vid Queen Mary University of London, understryker nödvändigheten av att länder får möjlighet att själva tillverka vaccin genom att man tillfälligt frångår immaterial- och patenträtten så att fattiga länder får tillgång till vaccin.

Det finns dock röster som hävdar att ett upphävande av patenten inte leder till någon ökad tillgång på vaccin i en snar framtid – först krävs månader av förhandlingar i Världshandelsorganisationen, WTO, om exakt hur det ska gå till.  Alla inblandade länder måste vara med på noterna innan något sker.

Få vaccinfabriker

Dessutom finns det bara ett 60-tal vaccinfabriker i hela världen, och deras kapacitet räcker inte till för efterfrågan. Nya vaccinfabriker måste alltså byggas, förses med råvaror och avancerad teknisk utrustning. Nu när USA är berett att lätta på patenten glömmer man att samma land för några månader sedan förbjöd att viktiga råvaror för vaccintillverkning exporterades till Indien. Exportförbudet har nu hävts, efter att Indien gått in i en okontrollerad smittspridning, men en rad länder har infört liknande exportrestriktioner på vaccin eller råvaror. Förutom patenträtten måste alltså också dessa handelshinder slopas för att få fart på den globala vaccintillgången.

Det tragiskt absurda i det kapitalistiska systemets hantering av pandemin borde stå glasklart för alla. Världen kan inte hantera denna pandemi på ett ens tillnärmelsevis acceptabelt sätt, eftersom profitjakten totalt överskuggar mänsklighetens behov. Kapitalet går bokstavligen över lik för sina intressen.

Läs mer:

Senaste nytt om coronaviruset (Aftonbladet) »

Risken: Indiens kris förlänger pandemin (SvD) »

Symbolpolitik som inte ger mer vaccin i närtid (Aftonbladet) »

2 tankar på “Profit och patent – kapitalets hantering av coronapandemin

  1. Den 12 mars diskuterades frågan om fattiga länders tillgång till covidvaccinet på Radio Kommunist. Men också hur miljöpartiets minister för internationellt utvecklingssamarbete, Per Olsson Fridh, försvarade medicinjättarnas profiter på ett WTO möte genom att vägra lätta på patenträttigheterna. Trots att forskningen till största delen betalat av statliga medel.
    https://www.kommunist.se/2021/03/kamp-mot-monopolkapitalet-aven-inom-lakemedelsindustrin/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.