Joe Biden – folkens vän?

Efter att USA:s president Joe Biden gått ut med att USA kommer att stödja ett lyftande av de patent som omger covid-vaccinen har diskussionen om dessa patent blossat upp. Men har helt plötsligt Joe Biden blivit människovän? Nej, andra motiv döljer sig bakom.

Vilka konsekvenser kan ett sådant upphävande få? Å ena sidan att tillverkningen av vaccin kan accelereras, vilket naturligtvis gynnar världens fattiga. De kan snabbare se ett slut på pandemin. Å andra sidan att läkemedelsmonopolen ser sin profit falla.

Anledningen till att Biden är villig att tumma lite på de stora företagens profit är egentligen väldigt enkel. När de västeuropeiska och amerikanska företagen slåss med bland annat de ryska och kinesiska om att få vaccinera världen är det viktigt att slå mot konkurrenterna.

Både Ryssland och Kina har produktionskapacitet som matchar de västerländska monopolens och de har skrivit både distributions- och produktionsavtal med en rad länder. Det gör situationen svårare för AstraZeneca, Pfizer och de andra. Ett upphävande av patenten skulle kunna dra undan mattan för de ryska och kinesiska konkurrenterna.

Samtidigt kan en gest som denna ge den samlade amerikanska imperialismen fördelar genom good-will gentemot världens fattiga länder. Den kan också spä på myten att Joe Biden och de amerikanska Demokraterna skulle vara bättre eller mindre dåliga än Republikanerna och Trump.

Bakom kapitalistiska politikers agerande finns alltid en kapitalistisk logik – med i beräkningarna finns aldrig folkens väl!

Läs mer: Profit och patent – kapitalets hantering av coronapandemin (Riktpunkt) »

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.