Covid 19 hjälpte inte miljön

INRIKES Den 20 april rapporterade Aftonbladet att året med Covid 19-pandemin inte haft några positiva effekter på klimatförändringarna – man säger att nedstängda samhällen och ekonomier på sparlåga inte har hjälpt. Istället har Covid-restriktionerna gjort så att människor som drabbats av extremväder blivit lämnade utan hjälp, allt enligt den Meteorologiska världsorganisationen WMO.

Värmerekord slogs på flera platser och perioden 2011–2020 var den varmaste tioårsperioden som någonsin uppmätts. En talesman för WMO säger nu att varningssystem för extremväder är vad som behövs, och att den negativa trenden för klimatet kommer att fortsätta i decennier, även om åtgärder för att rädda miljön vidtas.

Jo, visst är det så – problemet är väl snarast att åtgärderna helt enkelt är för små, för få och kommer för sent. Den obefintliga nedgången i växthuseffekten beror exempelvis på de enorma skogsbränder som rasat de senaste åren i bland annat Australien och Sibirien – här matas atmosfären med koldioxid som motsvarar och överträffar vad kapitalismen lyckas åtgärda med ”gröna initiativ” eller vad som till äventyrs sparas in av en dödlig pandemi. Skogbränderna är resultatet av en lång tids likgiltighet för miljön och kommer att fortsätta. Gärna varningssystem för extremväder – men verksamma åtgärder mot den globala uppvärmningen måste gå hand i hand med detta!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.