Val i Bulgarien – folket förlorare

UTRIKES Under påskhelgen höll Bulgarien val till den nationella församlingen i Sofia. Resultatet följer samma trend som på andra ställen – de traditionella partierna backar och nya tar deras plats.

Det styrande konservativa partiet GERB backar med flera procentenheter, likaså den socialdemokratiska koalitionen BSPzB. Istället växer populistiska partier, såsom ITN, vars politiska bas är populistiskt direkt-demokratisk, och en mindre vänsterpopulistisk koalition på de gamla partiernas bekostnad.

Valresultatet innebär också att högerextremisterna i den tidigare koalitionen Förenade Patrioter (OP), som splittrades för bara två månader sedan, inte kommer in. Inget av de individuella partierna klarar själva den spärr på fyra procent som landet har, vilket de dock hade gjort tillsammans.

Resultatet innebar inga steg framåt för kommunisterna, som tyvärr inte förmådde delta själva, utan de deltog i den socialdemokratiska koalitionen. För folket betyder resultatet alltså inga förbättringar utan helt enkelt ett byte av kapitalets politiska representanter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.