En död efter val i Albanien

UTRIKES Den 25 april hölls val till parlamentet i Albanien. Med ett valdeltagande på inte ens 50 procent, anklagelser om korruption och dödsfall när de två stora partiernas sympatisörer drabbade samman kan man inte annat än kalla den albanska demokratin skör.

Den nuvarande presidenten, Edi Rama, som leder Albaniens Socialistiska Parti, vann med nästan 49 procent av rösterna. Det betyder att Rama vunnit sitt tredje val och kan inleda ytterligare en mandatperiod. Under valrörelsen bytte de två stora partierna anklagelser om röstfusk och röstköp, och i sammandrabbningar mellan partiernas sympatisörer miste en person livet.

I Albanien möts stora intressen. Landets största hamn, i staden Dürres, är en viktig del av den stora NATO-övningen DefenderEurope, samtidigt som Turkiet investerat kraftigt i både turism och byggnadsindustri. I januari skrev de båda länderna under en rad avtal och Turkiets president menade att länderna nu stod så nära att deras relation kunde betecknas som ett ”strategiskt partnerskap”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.