Kända poddaren Abdishakour (alias låtsaspolisen Bängan Lagerblad) ”trans-skämtade” på 1 april

KULTUR Att någon äntrar rummet och öppnar med N-ordet skulle inte kännas trevligt för de flesta, men i synnerhet inte för en person med mörk hy.

Det var något Abdishakour fick erfara personligen i sin podd Den svarta tråden (DST) för inte alls så länge sedan, när Alexander Bard gästade podden och startade med just detta, för att ”skämta” som han sa. Förväntningarna på någon som Alexander Bard, som själv utnämnt den före detta KP-aren och numera högerpopulisten Nils Littorin till en god marxist på twitter, är så klart låga.

Men Abdi trodde man mer om – han har ju blivit känd genom sitt stora engagemang mot rasism i Sverige, bland annat när han gestaltar polisen Bängan Lagerblad och utmanar rasismen på demonstrationer mm. Men den 1 April skrev han alltså på sin Facebook-sida:

”Hej!

Från och med idag identifierar jag mig själv som en kvinna och heter Shaniqua.
Mitt könskorrigerings operation börjar även kl 14:00

Wish me good luck

XXX,
Shaniqua”

Följare på sociala medier var snabba med att fördöma ”skämtet”, och inlägget togs bort. Senare erkände Abdi under en live-sändning på sociala medier att han inte var särskilt insatt i transfrågor, men han fortsatte ändå att spy fördomar.

Att kämpa för ett bättre samhälle på individuell grund visar sig gång på gång vara fruktlöst då man inte förmår att sympatisera med andra utsatta grupper i samhället. Ett bättre samhälle kan bara nås genom en kollektiv kamp där hela systemet som ger upphov till förtryck omkullkastas. Där alla människor i samhället får vara med och bygga upp ett demokratiskt och jämlikt samhälle.

Hanna Ater

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.