Bombdåd i hazariskt område i Kabul

UTRIKES Under lördagen 8 maj sprängdes en bilbomb nära en skola i Kabul och man avfyrade också granatkastare på platsen. Attentatet dödade ett sextiotal ungdomar, medan över 150 vårdas på sjukhus. På skolan undervisas pojkar och flickor i olika skift, och majoriteten av offren är flickor.

Området där sprängningen skedde bebos till stor del av hazarer, en förföljd och diskriminerad shiamuslimsk minoritet som flera gånger tidigare varit måltavla för attacker från terrorgruppen IS, som dock förnekar att de har något att göra med dåden.

Detta är alltså det land dit Sveriges regering vill utvisa tusentals unga hazariska flyktingar, människor som många gånger kommer från flyktingfamiljer som levt utanför Afghanistans gränser på grund av den förföljelse de utsatts för i hemlandet. Detta är ett land som man bedömer som ”säkert” och där man föreslår att återbördade flyktingar kan leva som internflyktingar på andra platser än de där hazarer förföljs eller bombdåd äger rum – var dessa platser finns kan man dock inte svara på… och inte heller hur man utan pengar kan ta sig dit.

Cynismen är fruktansvärd. Vi måste stå solidariska med de unga papperslösa flyktingarna och protestera mot de iskalla beslut som bara syftar till att stryka rasister och högerpopulister medhårs!

Läs mer: Sorg i Kabul efter attacken mot flickskolan (SVT.se) »

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.