Segerdagen 9:e maj

1945 är den dag då man runtom i världen firar Tysklands kapitulation och slutet på det andra världskriget i Europa. Men EU försöker snedvrida folkens historiska minne och förfalska den antifascistiska segerns historia, men också fascismens brutalitet, genom sitt försök att assimilera och likställa kommunism med fascism.

Nazisternas skapade en enorm förödelse överallt i Europa, men speciellt i Sovjetunionen. Följande artikel beskriver i detalj vilken katastrof Sovjet utsattes för och vilken avgörande roll Röda armén spelade för att befria oss alla från nazismen.

Artikeln publicerades för första gången den 7:e maj 2018 i tidningen ATEXNOS.

Nazisternas förödande verk tills Röda armén satte stopp

Under de tidiga timmarna den 9 maj 1945 kapitulerade Tyskland ovillkorligt.

Det är dagen som markerar slutet av andra världskriget i Europa, det dödligaste krig som mänskligheten någonsin upplevt. Kriget varade totalt 2194 dagar, var spritt över 22 miljoner kvadratkilometer och krävde 50 miljoner människors liv, både stridande och civila.

I nästan fyra år bar Sovjetunionen bördan av kriget. Det är kännetecknande att Röda armén hade stoppat 200 tyska divisioner på östfronten under sommaren 1944, då de amerikansk-brittiska styrkorna i Västeuropa stod inför 75 tyska divisioner!

Segern kostade det sovjetiska folket mer än 20 miljoner liv, 30 miljoner sårade och invalider. 25 miljoner blev hemlösa och landet förlorade 30 % av sin nationella rikedom. Befolkningen efter kriget var endast 31 miljoner män i åldern 18–65 och 56 miljoner kvinnor.

Antalet dödsfall för Storbritannien och USA var 375 000 respektive 405 000 i Europa.

I Sovjetunionen förvandlades dessutom 15 stora städer och 1710 mindre städer, samt 70 000 byar till spillror. 32 000 industriföretag och 65 000 kilometer järnväg förstördes. 60 miljoner byggnader revs ner, 86 000 kilometer vägar blev oanvändbara. 98 000 kolchoser (kooperativ), 5 000 sovchoser (stora statliga kooperativ) och traktorstationer plundrades.

Hitlers arméer förstörde 40 000 sjukhus, 64 000 skolor, högskolor och universitet, 43 000 bibliotek med 100 miljoner böcker, 44 000 teatrar, 3 000 kyrkogårdsbyggnader och 400 museer.

”Nazisterna slaktade och åt, eller transporterade till Tyskland: 7 miljoner hästar, 17 miljoner nötkreatur, 20 miljoner grisar, 27 miljoner får och getter, 110 miljoner kycklingar och höns.” (Från boken: ”Fathering the Unthinkable” av professor Brian Easlea, 1983.)

Numera ligger EU i framkant när det gäller att snedvrida folkens historiska minne och förfalska den antifascistiska segerns historia, men också fascismens brutalitet genom sitt försök att assimilera och likställa kommunism med fascism.

De inhemska anhängarna av nazismen hånar ostraffat offren för förintelsen och deklarerar öppet att ”vi är fascister och nazister”.

Men ingen förfalskning, inget hån kan radera sanningen.

Och sanningen är att Sovjetunionens och Röda arméns roll i den antifascistiska segern var speciell och avgörande. Bidraget från de allestädes nationella befrielse- och antifascistiska rörelserna är också viktigt, och deras själ, arrangör och de som huvudsakligen gav sitt blod var kommunistpartierna.

De förtjänar erkännande och tacksamhet från alla dem som hedrar och inspireras av den antifascistiska segern för dagens och morgondagens kamp.

Panos

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.