Greenwashing på McDonalds

INRIKES Ett rejält klimathyckleri på snabbmatskedjan McDonalds avslöjades av Sydsvenskan. Vid två inspektioner i Ystad, 2019 och 2021, hittades blandade sopor i sorteringsstationen. Men på sin hemsida skriver McDonalds förstås att man strävar efter materialåtervinning av allt avfall…

Den sortering som restauranggästerna gör vid slutet av sitt besök blir alltså förgäves, eftersom sopor av plast, papper, servetter och matrester ändå blandas innan de skickas iväg till förbränning. Upp till 70% av avfallet hade direkt kunnat gå till materialåtervinning eller kompost, istället för att bara förbrännas (vilket heter ”energiåtervinning” numera).

Nu erkänner McDonalds presschef Henrik Nerell att det förmodligen finns fler McDonalds-restauranger än den i Ystad som blandar sopor som kunderna sorterat och skickar iväg allt till vanlig förbränning. Sådan här lögnaktig klimatmedvetenhet kallas med ett nytt ord för ”greenwashing”.

McDonalds är också känt för usla anställningsförhållanden, dåliga löner och stressig arbetsmiljö. Dags att kasta hela stället i soporna kanske?

Läs mer: Bakom McDonald’s gröna löften: Det som gäster sorterar ut bränns upp (Sydsvenskan, betalvägg) » 

En tanke på “Greenwashing på McDonalds

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.