Hjälpmedel – en klassfråga

I en debattartikel som publicerats på Aftonbladet skriver 30 representanter för förbund som på något sätt har att göra med personer i behov av hjälpmedel att tillgången till dem håller på att bli en klassfråga. Nedskärningar och besparingar slår hårt mot dem som är i störst behov.

Artikeln riktar hård kritik mot alla de besparingar som gjorts av regioner och kommuner. Högkostnadsskydd har försvunnit och allt mindre budgeteras för hjälpmedel. Tillgången till hjälpmedel lyfts i allt högre utsträckning bort från sjukvården. Istället blir det en fråga för individen själv att lösa.

Den individualiserade lösningen är dock ingen lösning, utan slår hårt mot dem längst ner. Människor i behov av hjälpmedel lever ofta på sjukersättning, vilket gör det svårt, om inte omöjligt, för dem att få tag i hjälpmedel. På så sätt blir tillgången till hjälpmedel en klassfråga – ju mer pengar du har, desto bättre tillgång får du.

Vi ser dagligen hur kapitalismen begränsar människorna. Hur den knappast erbjuder människor ett värdigt alternativ. Nu stänger den även in människor som tidigare kunnat röra sig i samhället. Som kunnat delta i det samhälleliga livet. Är detta värdigt Sverige av år 2021?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.