Protester stoppade lagförslag till skydd för poliser

Den franska regeringen ville driva igenom ett paket med nya säkerhetslagar under det gångna året, något som orsakade stora protester i städer runt om i Frankrike. En lag skulle exempelvis gett fängelsestraff på upp till fem år och högre om man offentliggjorde bilder av poliser som kunde klassas som angripande.

En sådan lag är ett allvarligt hot mot pressfriheten, menar bland annat organisationen Reportrar utan gränsar, särskilt som den skulle försvåra dokumentation av polisbrutalitet vid t.ex. demonstrationer. Nu stoppas den lagen av Författningsrådet.

–Detta är en seger för oss. Lagtexten var inte tillräckligt tydlig. Friheten att informera och att fördöma övergrepp kan inte offras på säkerhetens altare, säger Reportrar utan gränsers juridiska ombud Patrice Spinosi till Radio France.

En lag som skulle gjort det möjligt för fransk polis att som rutin använda drönare vid spaning mot misstänkta stoppades också, eftersom den är otydlig och kränker privatlivet.

Regeringen tänker ”återkomma med förslag på förbättrade lagtexter” säger inrikesministern. Vi hoppas att den franska befolkningen synar sådana förslag i sömmarna och ger sig ut på gatorna igen vid behov!

Läs mer: Stopp för fransk lag som skulle ge fängelsestraff för bilder på poliser (DN) »

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.