Ann Carlsson blir VD för Systembolaget – med en månadslön på nästan en halv miljon

Efter 11 år som VD för Apoteket AB blir Ann Carlsson VD för Systembolaget. Hon tillträder posten nästa år. Enligt fackförbundet STs tidning Publikt hade Ann Carlsson en månadslön på 479 667 kr under 2021, en höjning med 10,2% jämfört med 2020.

En medellön i Sverige ligger på 35 500 kr enligt SCB. Vilket blir 426 000 kr per år.

Ann Carlsson som är VD för ett statligt bolag tjänar alltså mer i månaden än vad genomsnittlig person gör på ett år. Ann tjänar mer på ett år en vad en genomsnittlig person gör på 12 år.
Låt det sjunka in.

Vinster i välfärden pekas ofta ut som stöld av skattepengar och ett förstatligande anses ofta vara en bot på problemet. Men samtidigt ser vi hur statliga bolag ger massiva löner till styrelsetoppar.
Själva problemet är inte vem som äger utan vem som har kontroll. Ifall de som arbetade på Apoteket AB eller Systembolaget hade kontrollen undrar jag om de frivilligt skulle gå med på att deras VD tjänar tolv gånger så mycket om de själva.

Hanna Ater

Läs mer: Höga lönepåslag för statens bolagschefer (Publikt) »

Läs mer: Medellöner i Sverige (SCB) »

3 tankar på “Ann Carlsson blir VD för Systembolaget – med en månadslön på nästan en halv miljon

  1. Ja dom får räkna hur f dom vill, medans vi längst ner på stigen har en månadsutbetalning på runt 7 och 12000,- snackar andra om en medellön på 35,000,- Men vi synas väl bara när det är val! eller så menar dom väl att vi är för sjuka för att ha rätt till sjukersättning och en lön att leva av!

  2. Fast rubriken stämmer ju inte. Årslön på en halv miljon är ju ungefär vad en genomsnittlig inkomst ligger på. Tror ni menar månadslön på en halv miljon

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.