Nationaldag, nej tack!

Känner du att du vill hitta ett alternativt sätt att fira den 6 juni och slippa vifta med svenska flaggor, äta blågula bakelser och sjunga nationalsången?

Det finns ett perfekt alternativ för dig – den 6 juni är nämligen inte bara Sveriges nationaldag utan Stora lupinbekämpardagen! Alltså på med arbetshandskarna och ut och ryck upp blommorna som tar över vägrenar och banvallar. Kan med fördel göras i grupp tillsammans med de lokala Fältbiologerna.

Skämt åsido: lupiner och den fruktade växten parkslide är invasiva arter som hotar att slå ut andra växter i våra ekosystem. De saknar naturliga fiender och förökar sig hejdlöst. Parkslide, som kommer från Asien, är inte bara en fara för floran, den förstör också byggnadsgrunder, ödelägger odlingar och tuggar i sig signalsystem vid järnvägskorsningar, vilket kan orsaka farliga trafiksituationer. Parkslide ska du dock inte ge dig på själv utan ordentliga instrux från en trädgårdsmästare – en borttappad liten rotbiteller jord med lite växtdelar kan snabbt orsaka nya skenande bestånd!

Marina Weilguni

Läs mer: Trafikverket tampas med invasiva växtarter – problem för våra bilvägar (SVT) »

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.