Till minne av Ådalens arbetare

Den andra dagen av Sveriges Kommunistiska Partis 38:e kongress, 14 maj, var det 90 år sedan svensk militär sköt med skarpa skott mot ett demonstrationståg av strejkande arbetare i Lunde, i Ådalen. Fem arbetare mördades av militären denna dag i Ådalen och på årsdagen gjorde SKP ett kongressuttalande till deras minne.

Med partikongressen avslutad kunde jag besöka den grav, på kyrkogården vid Gudmundrå kyrka i Kramfors, där fyra av de fem mördade arbetarna vilar. Där lade jag, i SKP:s namn, blommor på graven. Efter en tyst stund vid graven åkte jag vidare till Frånö Folkets Hus, den plats där Ådalens arbetare hade samlats den 14 maj 1931. Det var där beslutet hade fattats om en allmän och omedelbar arbetsnedläggelse, då strejkbrytare hade tagits in vid två fabriker i Ådalen där sympatistrejk med arbetarna vid Marmaverken i Hälsingland pågick. Från Frånö Folkets Hus tågade arbetarna mot Lunde, där strejkbrytarna var inkvarterade.

Vägen de gick går till största delen fortfarande att följa och skyltar märkta ”14 maj 1931” visar vart man ska gå. När jag går den fem kilometer långa sträckan vandrar tankarna tillbaka 90 år, till de tusentals arbetare i Ådalen som samlades och visade sin vilja till kamp. En vilja som nu 90 år senare är något att sträva efter.

När man till slut kommer ned för Lunde Folkets Hus kan man se ut över platsen där militären skjutit mot demonstrationståget. På andra sidan av vägen står minnesmärket över Ådalshändelserna. Gestalter i kraftfull rörelse gjutna i brons; en kavallerihäst och en fanbärare ur demonstrationståget. Det är något i fanbärarens frusna rörelse som får mig att stanna till. Rörelsen går i genom hela hans kropp som en yttring av den kampvilja Ådalens arbetare visade upp för 90 år sedan. Den kampviljan och deras uppoffring glömmer vi aldrig.

Text och foto: Karl Gunnarsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.