Reggaelegenden Lee ”Scratch” Perry död

KULTUR Få andra har haft ett sånt inflytande på en musikgenre som Lee ”Scratch” Perry hade på reggaen. Även om de flesta förknippar musiken med Bob Marley så har Perry hela tiden drivit den musikaliska utvecklingen framåt – och även varit Bob Marleys producent. Den 29 augusti avled han dock på Jamaica. Han blev 85 år gammal.

Sin musikaliska bana inledde han hos Clement Coxsone Dodd, där Perry sålde skivor. Det var Dodd som grundade det legendariska skivbolaget Studio One, som skulle komma att producera och ge ut många av de största jamaicanska artisterna. I slutet på 60-talet öppnade han dock eget, under namnet The Upsetters. Det var nu som han producerade Bob Marley and the Wailers album Mr Brown.

1973 gick han vidare till att grunda studion Black Ark, där han utöver Bob Marley producerade musik med legender som Max Romeo, Mighty Diamonds och The Congos.

Runt 10 år efter grundandet föll Black Ark ihop och Perry tillbringade tid i både Storbritannien och USA. I Europa samarbetade han bland annat med Keith Richards och en rad andra musiker. Den sista delen av sitt liv tillbringade han i Schweiz, där han grundade studion Secret Laboratory.

Lee ”Scratch” Perry gjorde sig känd för sin på många sätt unika stil. Hans utseende och sätt att vara speglade också hans musikaliska kreativitet och han använde sig av ljud som ingen tänkt på kunde vara musik förut. För honom kunde allting bli musik.

Så är det kanske inte heller så konstigt att han kom att bidra starkt till utvecklingen av genren dub, i vilken man ofta tar en existerande sång och gör om den. Detta kunde man göra eftersom Jamaica inte erkänt internationella copyright-lagar och kreativiteten därför inte kände nåra sådana begränsningar.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.