Vattensvin invaderar överklassförort i Buenos Aires

UTRIKES Klasskampen tar sig många uttryck. Strejker, protester och revolutioner kanske är vanligast och de som människor mest förknippar med klasskampen. De sydamerikanska vattensvinen kapybara vidgar begreppet – när deras våtmarker förstördes invaderade de överklassförorten Nordelta i Buenos Aires.

Vanligtvis lever kapybaran i våtmarker där de äter både gräs och växter som växer under vattnet. De är utmärkta simmare och kan hålla andan i mer än fem minuter för att komma undan rovdjur. Men vad händer när deras naturliga habitat försvinner?

I Buenos Aires tog vattensvinen saken i egna händer. Den välmående förorten Nordelta växte ut i våtmarkerna där vattensvinen bodde och förstörde våtmarkerna, varpå vattensvinen började ge sig in i förorten. Först var det mysigt och pittoreskt, men när gnagarna började äta upp träd och buskar blev det jobbigare. 

Varje handling föder en mothandling och när vattensvinen pressas sitter de inte stilla. En inspiration även för människan?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.