Miljoner oanvända covid-tester slängda i USA

UTRIKES I somras slängde det US-amerikanska företaget Abbott Pharmaceutical Group miljoner oanvända tester för covid-19. Anledningen var att man helt enkelt inte kunde sälja dem eftersom man inte testade lika många. 

Företaget själva hävdade att deras utgångsdatum var för kort medan anställda vittnar för tidningen New York Times att de gott hade kunnat användas i sju månader till. Hade man sett till folks bästa hade man kunnat donera dem. Eftersom produktionen av mediciner och sjukvårdsmaterial inte är organiserad efter folks behov utan efter profit så slänger man dem hellre. En donation innebär ju i praktiken att man hjälper konkurrenten!

Samma princip gäller överallt på den kapitalistiska marknaden. Tidigare rapporterade Riktpunkt om hur Amazon förstör miljontals fullt fungerande produkter istället för att donera dem. En donation hade inneburit att man underminerat sin egen marknad och mättat den utan att kunna göra profit. Även H&M bränner tonvis med nya kläder av samma anledning.

Det är inte bara ett problem för klimatet utan även för människan – en medicinproduktion utlämnad åt storföretagen och monopolen blir inte bara slösaktig utan riskerar också att bli direkt skadlig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.