Amazon förstör miljontals produkter för profiten

UTRIKES I ett av Amazons brittiska lager har en före detta anställd avslöjat att man varje år förstår miljontals produkter. Varför? För profiten. Detta avslöjar den brittiska nyhetskanalen ITV News.

I artikeln framkommer att målet för bara detta lager var att förstöra 130 000 produkter per vecka och utslaget på ett år är siffran över 6.5 miljoner. Det rör sig om alla sorters produkter som inte har gått att sälja eller som har returnerats. Från datorer och hårföner till böcker och drönare. Nyligen förstörde man 20 000 oöppnade ansiktsmasker som man hade kunnat använda för att bekämpa pandemin.

Lagret, som ligger i Dunfermline i Storbritannien, är ett av 24 lager i landet. Tanken svindlar när man tänker på hur mycket som förstörs inte bara i Storbritannien, utan i hela världen. Speciellt med tanke på att detta knappast är det enda företag som agerar såhär.

Om Amazon istället hade donerat osäljbara produkter så hade man underminerat sin egen marknad. Köpkraften hade minskat och människor hade inte haft behov av att köpa hos Amazon. Därför måste inte bara Amazon, utan alla företag agera såhär. För några år sedan kunde exempelvis SVT avslöja att H&M bränner tonvis med nya kläder av samma anledning.

Kapitalistisk logik

Företagens agerande är inte ologiskt. Det är en stenhårt kapitalistisk logik där man eftersträvar maximal profit. På något annat sätt skulle det inte kunna vara och problemet är därför inte ett oetiskt företag här eller där. Vi har inte att göra med enskilda rötägg, utan med ett system som oundvikligen tvingar fram ett visst agerande. Såhär fungerar kapitalismen. Den är genomrutten och har för längesen sett sitt bäst före-datum.

Amazon har dessutom gjort sig kända för vidriga arbetsförhållanden och angrepp mot arbetarnas rätt att organisera sig. I Tyskland har arbetarna flera gånger strejkat och vid företagets lager i Alabama har man motarbetat facklig organisering.

3 tankar på “Amazon förstör miljontals produkter för profiten

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.