Stefan Löfven är avsatt

INRIKES I den nyligen genomförda omröstningen har Stefan Löfven avsatts. Det är ett historiskt beslut. Aldrig tidigare har ett statsråd avsatts i en omröstning. 

Med 181 röster bifölls misstroendeförklaringen mot Stefan Löfven. Det var sex fler än vad som krävdes för att avsätta regeringen. Avgörande var Vänsterpartiets stöd. De försök till kompromisser som man arbetade med under helgen räckte inte för att partiet skulle dra tillbaka sitt stöd för misstroendet.

Vänsterpartiet har under mandatperioden släppt fram både inskränkt strejkrätt och försvagning av anställningstryggheten. Med högbröstad retorik har man protesterat men trots detta godkänt angreppen. Vid marknadshyror drog man dock gränsen – annat hade man inte kunnat göra. Att ytterligare en gång släppa fram arbetarfientlig politik hade alltför allvarligt skadat den bild som opposition som partiet odlat. 

Vänsterpartiets bostadspolitik

Kritiken mot marknadshyrorna är tydlig. De skulle innebära enorma hyreshöjningar för vanliga arbetare och människor. Istället föreslår partiet ett statligt investeringsstöd. Med statliga medel ska byggandet av hyresrätter stimuleras.

Det partiet förespråkar är ett maximalt stöd på 300 000 kronor per lägenhet i Stockholm. I utbyte ska hyran i de lägenheter som byggs med hjälp av investeringsstödet begränsas. Årshyran ska inte få överstiga 1 500 kronor per kvadratmeter.

I praktiken har man alltså infört en hyreshöjning, fast bakvägen. Istället för att hyresgästerna själva ska betala dessa, kommer pengarna istället från statskassan. Kostnaden beräknar man till ungefär tre och en halv miljard kronor. Det centrala i förslaget är att garantera att byggföretagen och hyresvärdarna kan öka sina inkomster och profiter.

Vänsterpartiets politik är inte ett alternativ till marknadshyror. Det är i slutändan ett förslag som inte rör storföretagens vinster, utan istället utökar dem. 

Vad händer nu?

Stefan Löfven kan antingen utlysa ett extraval direkt eller att be talmannen leta efter nya statsministerkandidater. Om ett extraval utlyses måste det genomföras inom tre månader. Om talmannen ska försöka hitta nya statsministerkandidater har han fyra försök på sig. Förra gången tog det flera månader att gå igenom de olika kandidaterna. Nu lovar talmannen att det ska gå snabbare.

Om det blir ett extraval kommer valet 2022 ändå att genomföras som vanligt.

2 tankar på “Stefan Löfven är avsatt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.