Vänsterpartiet vandrar högerut

I ett uttalande gjorde Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar klart att man är öppen för att sitta i regeringen tillsammans med Centerpartiet. Utspelet fick snabbt kritik från de egna leden.

Dadgostar uppgav i en intervju i Göteborgsposten att hon inte såg några andra realistiska alternativ för en framtida regering. Därmed var det klart: Vänsterpartiet öppnar för ett regeringssamarbete med Centerpartiet. Det är alltså samma parti som står tillsammans med Socialdemokraterna som angripit LAS, urholkat strejkrätten och är på väg att införa marknadshyra.

Utspelet fick genast kritik från de egna leden. Många kritiska röster såg det som omöjligt för partiet att bedriva vänsterpolitik i en sådan situation. 

I nuläget säger sig Vänsterpartiet vara kritiskt till den förda politiken. Man kritiserar angreppen mot LAS och mot strejkrätten. Båda gångerna har man hotat att fälla regeringen men backat i sista stund. Första gången låtsades man inte om sitt löfte att fälla regeringen och andra gången menade man att alla angrepp var acceptabla, så länge de genomfördes av arbetsmarknadens parter. Nu har man återigen hotat att fälla regeringen över marknadshyrorna. Det återstår att se om partiet denna gång gör slag i saken eller om de hittar ytterligare en ursäkt. Om de vill regera med Centerpartiet lär de behöva göra det.

I nuläget spelar Vänsterpartiet en viktig roll. Partiet framstår som ett radikalt alternativ till Socialdemokraterna. Man kritiserar regeringens angrepp på vanligt folk samtidigt som man talar tyst om att regeringen inte skulle kunna regera utan Vänsterpartiet. I själva verket är regeringens politik beroende av Vänsterpartiet. Det är politisk teater som väntar på att genomskådas.

2 tankar på “Vänsterpartiet vandrar högerut

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.