Kejsaren är naken – Vänsterpartiet vill fälla regeringen

INRIKES Efter att Socialdemokraterna och Miljöpartiet nobbat Vänsterpartiets krav på att lägga ner utredningen av marknadshyror har Nooshi Dadgostar gjort klart att man vill fälla regeringen. Därmed står kejsaren naken. Det hela hänger på att hon får stöd av de konservativa partierna i riksdagen och att de tar ställning mot en politik de själva vill föra. 

Kristdemokraterna och Moderaterna har redan avvisat Vänsterpartiets invit och Sverigedemokraterna är tveksamma. Hur det än blir med dem så lär det inte räcka för att avsätta regeringen. Därmed står kejsaren helt naken och Vänsterpartiet har visat vad de verkligen är – kapitalismens vänster. 

Under mandatperioden har Vänsterpartiet hjälpt till att lotsa igenom både angrepp mot strejkrätten och ett försvagande av anställningstryggheten. De har i ord kritiserat allt men vägrat att agera. Nu, när de väl agerar, har de inga möjligheter att få igenom sina krav. Eller rättare sagt: de har inga möjligheter att få igenom sina krav och därför agerar de. 

Det betyder att Vänsterpartiet kan fortsätta vårda sin bild av att vara en vänsteropposition. De kan ryta ifrån eftersom deras rop inte kan få några praktiska konsekvenser. När ropet hade kunnat betyda något, så var de tysta. De hänvisade till att arbetsmarknadens parter skulle förhandla eller att man faktiskt inte riktigt menat att man skulle fälla regeringen.

Nu står dock partiet här. Naket. För den som vill se finns här reformismens återvändsgränd i strålkastarljuset. Vi ser här hur den fungerar, vilken funktion och vilken roll den spelar. Den håller missnöjet inom kapitalismens ramar; den förvandlar missnöjda väljares röster till ett stöd för regeringen. Partiet hållet tappert kapitalismens vänstra flank.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.