C-toppen: Minimilöner är en bajsmacka

Centerpartiets Abir Al-Sahlani reagerade när LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson öppnade upp för en diskussion om det svenska medlemskapet i EU. Anledningen är att EU alltmer börjar närma sig införandet av idéen om minilöner i hela unionen, något som hotar den svenska modellen.

Abir Al-Shalani kallade minimilöner en ”bajsmacka” men att ifrågasätta EU är fel enligt henne, eftersom EU ju är ”projekt för freden”. Striderna om minimilöner i EU har pågått i över tio år och Torbjörn Johansson menar att det inte går att hålla emot längre – men det menar Abir absolut är möjligt. I en intervju med tidningen Arbetet säger hon: ”Om vi är helt samspelta, om vi talar med samma tunga, om var och en gör sitt jobb på varsitt håll så kan vi lyckas” har hon sagt.

Abir tycker samtidigt att EU också är en viktig marknad för svenska företag. Så ska arbetarklassens tvingas äta denna motbjudande macka för marknadens och företagens skull?

Arbetarklassen får alltid ta smällen, något som synts extra tydligt nu under coronapandemin. Och den svenska modellen för hur arbetsmarknaden fungerar har inte varit särskilt positiv – den vingklippte arbetarklassens möjligheter till arbetsplatsdemokrati och frihet att leda arbetet. Ändå skulle minilöner vara att vrida tillbaka klockan till 1800-talet. Är det inte snarare dags att anpassa arbetsplatserna till 2000-talet och införa arbetsplatsdemokrati?

Hanna Ater

Läs mer: C rasar efter LO-toppens EU-utspel: ”Hål i huvudet” (Arbetet) »

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.