Solidaritet med Danmarks vårdpersonal

Danmarks vårdpersonal står just nu i en hård strid för rätten att teckna ett kollektivavtal med påföljande höjningar av lönetarifferna. Den danska staten har visat ett så hårdnackat motstånd mot vårdpersonalen att de tvingats att ta till sitt sista vapen, strejkvapnet.

Fackliga Världsfederationen (på engelska World Federation of Trade Unions, WFTU) som organiserar över 100 miljoner medlemmar på världens alla kontinenter vill härmed visa den danska vårdpersonalen sin absoluta och kompromisslösa solidaritet.

Samtidigt som regeringar runt om i världen öser hundratals miljarder över företagen så hyllas samtidigt vårdpersonalen för dess heroiska insatser före, under och efter pandemin. Vårdpersonalen utför sina arbetsuppgifter med fara för sina egna liv för att kunna rädda sina medmänniskor från svår sjukdom och död. Allt detta är beundransvärt enligt den danska staten, men det får inte kosta något. Den personal som stått och fortfarande står i frontlinjen mot den dödliga pandemin skall enligt den danska staten fortsätta med det och i övrigt hålla tyst. Så kan bara politiker som är nedtyngda av kapitalismens cynism agera.

Den danska vårdpersonalen liksom all vårdpersonal världen över är värd all beundran och respekt för deras arbete.

Fackliga Världsfederationens Sverigekontor vill med detta meddela sin oförbehållna och faktiska solidaritet med den danska vårdpersonalen i deras självklara rätt att teckna kollektivavtal med förhöjda lönetariffer.

Er kamp är allas kamp för rätten till facklig gemenskap och framgång.

Fackliga Världsfederationens Sverigekontor
Genom Lars Lundberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.