Den politiska cirkusen fortsätter

INRIKES Efter att Stefan Löfvens regering avsattes fortsätter den politiska cirkusen. Centerpartiet backar från kravet på marknadshyror men ställer motkrav. Deras krav? Sänk skatterna för låg- och medelinkomsttagarna och sänkt skatt för ISK-konton. 

Investeringssparkonton (ISK) infördes för några år sen med det uttalade syftet att underlätta vanligt folks aktiesparande. I verkligheten alltså ingenting annat än ytterligare en kapitalinjektion till aktiemarknaden, samt en möjlighet att undvika skatt för de redan rika. Det är nämligen så att den rikaste tiondelen i Sverige satt 73 procent av sina tillgångar på ISK-konton eftersom de har så förmånliga skattevillkor. Sänkt skatt på dessa är naturligtvis ingenting annat än en gåva åt de rika. Men hur är det med sänkt skatt för låg- och medelinkomsttagare?

Ironin går att ta på. Det mest liberala partiet i Sverige ställer krav på sänkt skatt för låginkomsttagare i en förhandling med Vänsterpartiet och Socialdemokraterna, de självutnämnda arbetarpartierna! Socialdemokraterna reagerar negativt. Daniel Suhonen menar att skattelättnaderna inte är ”önskvärda” och Göran Greider drar en lättnadens suck – skattesänkningar är inte bra, men de är ju bättre än marknadshyror!

Nu våndas alltså Vänsterpartiet. Ska man acceptera sänkta skatter för låginkomsttagare eller inte?

Är det inte självklart?

Det borde det vara. Det är inte dåligt att sänka skatten för låginkomsttagare. Tvärtom, det är någonting positivt. Det lättar en del av den ekonomiska bördan för en stor del av befolkningen. Detta borde vara ett krav som drivs från vänster och inte ett kravs som drivs mot vänster. Varför inte avskaffa momsen också? Det är en platt skatt som slår hårdast mot de med minst tillgångar.

En politik som ska vara för arbetarna måste vara tydlig: skärp beskattningen av bolag, aktiehandel, förmögenheter och höga inkomster – sänk den för låginkomsttagare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.