Greklands kommunister inledde sin 21:a kongress

UTRIKES Med uppträdanden och tal inledde igår Greklands Kommunistiska Parti (KKE) sin 21:a kongress. Det är en viktig kongress inte bara för de grekiska kommunisterna utan även för den världskommunistiska rörelsen.

Inget annat parti har på ett så grundläggande och självkritiskt sätt granskat sin egen historia. Det har varit en lång process som är långtifrån klar men som gjort att KKE kunnat dra viktiga slutsatser för arbetet idag.

Inför kongressen presenterades tre viktiga dokument som behandlar det kommunistiska partiets roll i kampen, situationen i den internationella kommunistiska rörelsen och läget i Grekland. Det är viktiga texter som berikar förståelsen av de hinder och utmaningar som även vi i Sverige står inför. 

I sitt inledningstal berörde partiets generalsekreterare Dimitris Koutsoumbas partiets roll, verksamhet och mål. Han berörde den komplexa situationen idag och vägen framåt. Från talet:

Framsteg för folket är att gå in kampen för att störta kapitalismen, vilket kommer att leda till tillfredsställandet av folkets moderna behov, befrielse från EU och NATO, med arbetarklassen vid makten.

KKE spelar en central roll för arbetarklassens och de förtryckta skiktens kamp i Grekland. Partiet är bland annat en ledande kraft i fackföreningsrörelsen, som därför kunde organisera generalstrejker mot de arbetarfientliga förslag som den nuvarande regeringen försöker genomföra.

Sveriges Kommunistiska Parti har skickat en hälsning till kongressen, tillsammans med ett hundratal andra partier. Kongressen fortsätter nu under helgen, för att avslutas på söndag. 

 

En tanke på “Greklands kommunister inledde sin 21:a kongress

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.