Generalstrejk i Grekland

UTRIKES I skrivande stund pågår den största generalstrejken på flera år i Grekland. Bakom står den anti-kapitalistiska fackföreningsfronten PAME. Samtidigt är tiotusentals arbetare på gatorna över hela landet. Strejken är ett svar på regeringens försök att avskaffa åtta timmars arbetsdag.

Läs mer: Filmer och bilder från generalstrejken i Grekland (Riktpunkt) »

Från kajerna i Pireus till skolorna; från byggarbetsplatserna till kollektivtrafiken. Hela Grekland är i strejk. Landet står stilla när arbetarna vill det. Gatorna är fulla av strejkande som inte låter regeringens lagförslag och angrepp glida obemärkt förbi. På Syntagma-torget, där parlamentsbyggnaden står, försäkrar demonstranterna att lagen aldrig kommer bli verklighet.

Läs mer: Grekland förbereder generalstrejk mot arbetarfientligt förslag (Riktpunkt) »

Om lagen går igenom kommer den att legalisera arbete upp till tretton timmar per dygn, sju dagar i veckan. Övertidsbetalning kommer vara ett minne blott. Som svar på detta säger de grekiska arbetarna att vi vill inte bli 2000-talets slavar

Dimitris Koutsoumbas, det grekiska kommunistpartiet KKEs generalsekreterare, deltog i demonstrationerna i Aten. Till pressen sa han att det är arbetarna, de unga kvinnorna och männen, som har det sista ordet. 

-Om de förstår och använder sin makt kan de skicka lagförslaget dit det hör hemma, i soporna, fortsatte Koutsoumbas.

Redan nu pågår förberedelser för nästa generalstrejk, som är planerad för den 16 juni. Flera av talarna på de olika strejkmötena uppmanade arbetarna att göra nästa strejk ännu mer kännbar och ännu mer omfattande.

3 tankar på “Generalstrejk i Grekland

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.