Grekland förbereder generalstrejk mot arbetarfientligt lagförslag

Just nu förbereder Greklands fackföreningar en nationell generalstrejk den 3 juni mot ett nytt lagförslag som den grekiska regeringen lägger fram, och som kommer att legalisera obetald övertid med upp till 13 timmars dagligt arbete, 7 dagar i veckan. 

Det nya lagförslaget kommer också att införa en rad begränsningar och hinder för fackförbundens funktion och inskränkningar i strejkrätten, samt helt avskaffa rätten till kollektiva förhandlingar. Fackföreningarna håller massmöten och organiserar kampanjer riktade till industrier och stadsdelar över hela landet med huvudkravet att lagförslaget omedelbart ska dras tillbaka.

Under parollen Vi vill inte bli 2000-talets slavar! Exploatering kan inte ’regleras’ den måste avskaffas! höll KKE massmöten mot det lagförslag Ny Demokrati tanker lägga fram för det grekiska parlamentet. Dimitris Koutsoumbas, generalsekreterare i KKE:s centralkommitté talade i Aten den 27 maj samtidigt som möten också hölls i flera andra städer.

Koutsoumbas betonade bland annat att lagförslaget fortsätter och fördjupar de angrepp som under de senaste tio åren riktats mot arbetarklassen, och att det har föregåtts av arbetarfientlig lagstiftning från de tidigare PASOK- och SYRIZA-regeringarna. Han sa också att kommunisterna står i främsta ledet för att informera det arbetande folket och avslöja regeringens lögner, samt för att organisera kampen och förbereda den kommande strejken, som han lovade ska bli ett militant svar på det omänskliga lagförslaget.

Idag kallar ND-regeringen det framsteg när arbetstiden förlängs istället för att förkortas – det är ett framsteg bara för exploateringen, för arbetarklassen och folket är det istället ett steg tillbaka, sade Koutsoumbas i sitt tal. Modernisering betyder inte att anpassa arbetsförhållandena till det giriga kapitalets föränderliga behov, utan det betyder bland annat minskad arbetstid, fast arbete för alla, löner och rättigheter baserade dagens behov. Särskilt vände han sig mot individuella förhandlingar mellan företag och arbetare, och mot angreppen på strejkrätten.

Koutsoumbas uppmanade folket att militant förena sina krafter med KKE både i den dagliga kampen och i alla kommande politiska strider – just nu måste alla komma med i kampen för att den nationella generalstrejken ska leda till framgång, avslutade han.

En tanke på “Grekland förbereder generalstrejk mot arbetarfientligt lagförslag

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.